Nordiskt Flygteknikcentrum Luleå

Nordiskt FlygTeknikCentrum

Det går fortfarande att söka till flygteknikerutbildningen med start augusti 2019

NFTC och vilka utbildningar vi har

Vi utbildar flygtekniker med primär inriktning mot helikopter inom ramen för Yrkeshögskolan. Vi samverkar med utbildningarna i Klippan och Nyköping för att ge de studerande en möjlighet att examinera i både helikopter och flygplan. Flygteknikutbildningen är en av Luleås lokala profilgrenar.

 

Sök vår YH-utbildning till flygtekniker!

den 16 juni 2019

Nu är det dags att söka vår YH-utbildning till flygtekniker som startar i augusti 2019. Sista ansökningsdag är 26 juni.

Läs mer om utbildningen här.

Ansökan hittar du här.

Tidigare studerande berättar

den 22 maj 2019

Petra Johansson jobbar på Saab i Linköping med att underhålla försvarets helikoptrar. Anställningen där var klar redan innan hon tog examen från NFTC i fjol, vilket visar på den stora efterfrågan som finns.

- Först ville jag bli pilot och jag gick en gymnasie­utbildning i Arvidsjaur som gjorde det möjligt. När jag sedan tog studenten var det inte längre någon dröm utan jag tog ledigt från studierna ett tag och gick med i försvaret. Det var i försvaret jag insåg att jag vill fortsätta arbeta med något fysiskt och inte sitta på kontor och göra samma sak varje dag, säger Petra.

Petra

- Helikoptrar och flygplan har alltid varit ett intresse för mig och det var därför jag sökte till NFTC. Luleå är en väldigt fin stad, både på vinter och på sommaren, berättar Petra.

På Saab jobbar Petra med tyngre underhåll där alla i princip gör allt, vilket betyder att hon gör olika saker varje dag.

- Ena dagen gör jag inspektioner på rotorbladen, en annan kan jag jobba med motorerna och en tredje är vi ute och motorkör maskinen tillsammans med en pilot. Allt arbete som vi gör utgår från en manual som helikoptertillverkaren har skrivit. Arbetet ska också dokumenteras så att det finns uppföljning på vad som görs på helikoptern, förklarar Petra.

- Jag är väldigt nöjd med den utbildning jag fått på NFTC. Alla lärare är engagerade i de studerande och man märker att de sitter på mycket kunskap om branschen, säger hon. Skolan samarbetar med många företag och verkstäder i hela landet vilket gör att man har möjlighet att åka på praktik till olika ställen och där se hur olika företag jobbar. Det är också ett bra sätt att få kontakt med framtida arbetsgivare.

- Utbildningen är intensiv och det är mycket information man ska ta in, både teoretiskt och praktiskt. Allt du lär dig kommer du att ha nytta av, säger hon. När jag kom till skolan hade jag inte mycket erfarenhet av att skruva och vad alla verktyg och termer inom yrket innebar, men det gjorde ingenting. Så länge man följde med på lektionerna och var engagerad var det inga som helst problem. Man kommer väldigt nära de personer man studerar med och i min klass så hjälptes vi åt med att klara alla prov.

Petra rekommenderar tjejer att söka sig till yrket.
- Det är roligt och givande där man lär sig väldigt mycket. Man gör inte samma saker varje dag vilket innebär att man hela tiden lär sig nya saker. Tycker man att det är roligt att skruva och arbeta med händerna och tillsammans med andra människor ska man söka. Man behöver inte vara extremt stark och inte heller nördig, säger hon.

- Det som jag tycker är roligast med mitt jobb är att få vara med i hela processen av en tillsyn, från när en helikopter kommer till oss och sedan skruvas isär till att sedan skruvas ihop igen, säger hon avslutningsvis.

Mer info
Nyhetsarkiv