Om oss / Kontakt

Nordiskt Flygteknikcentrum är en kvalificerad yrkeshögskola som utbildar flygtekniker med inriktning mot helikopter. Vi följer de Europeiska luftfartbestämmelserna och ger våra studerande en grund för en spännande framtid inom den internationella flygbranschen.

Våra anpassade utbildningslokaler ligger bara 10 minuter från Luleå centrum, intill Luleå Airport och granne med Norrbottens Flygflottilj (F21) och en av Helikopterflottiljens skvadroner.

Utbildningen följer Yrkeshögskolebestämmelserna samt de Europeiska luftfartsbestämmelserna enligt EASA (European Aviation Safety Agency), vilket gör att du efter utbildningen har behörighet att jobba i hela Europa.

Vi samverkar med ett antal olika flygföretag över hela landet där våra studenter får delar av sin praktiska utbildning. Genom samverkan med utbildningen i Klippan finns möjlighet att examinera mot flyg. Stor vikt läggs även på kvalificerad fortbildning för personalen samt internationella kontakter och utbyten.

Nordiskt Flygteknikcentrum AB ägs till 100 procent av Luleå Kommunföretag AB. Styrelsen består av Sirpa Jakobsson (S) ordförande, Nihad Zara (M), Kaj Hedstig (S), Gunnel Mörtlund (V) och Andreas Wallgren (Sjvp).

Kontakt: Nordiskt FlygTeknikCentrum

Luftfartsvägen 11
972 54 Luleå
Öppettider kl 08-17
E-post: info@nftc.se

Våra instruktörer

Utbildningen har gott rykte, mycket tack vare våra instruktörer som både har bred erfarenhet från olika uppdrag inom flygbranschen och ett stort engagemang för att ge våra studerande en bra och grund för att kunna jobba inom flygbranschen.

Carl Hjorth

Instruktör sedan 2017.

Carl utbildade sig först till flygmekaniker och sedan direkt till flygtekniker. Under utbildningstiden började han jobba extra vid Kallax Flyg i Piteå, som är Sveriges största privatägda helikopterbolag, och fick sedan fast jobb efter utbildningen. Mycket av tiden jobbade han i Abisko, Nikkaluokta och andra orter i fjällvärlden. Nu är han tillbaka som instruktör. På fritiden kör han skoter, jagar och umgås med sambo och barn. 

Det bästa med jobbet som instruktör är kontakten med alla människor. Några fortsätter man att ha kontakt med även efter att de gått ut. En kille jobbar på en helikopterverkstad och reser över hela värden medan några andra jobbar i Norge.

Inger Öhman

Instruktör sedan 2001.

Inger utbildade sig inom försvaret och har jobbat som flygtekniker vid F21, både med helikoptrar och 37 Viggen. Hon har även hunnit prova på en hel del helt andra typer av jobb innan hon blev instruktör. Förutom undervisning lägger hon scheman och ansvarar för att examinationerna följer Transportstyrelsens krav och det europeiska regelsystemet. På fritiden är veteranbilar ett stort intresse. Sommartid åker hon gärna ut i skärgården och bygger på sitt hus.

Det är ett både roligt och utmanande jobb. Jag uppskattar framför allt kontakten med alla studerande, det blir aldrig långtråkigt!

Anders Dahlborg

Instruktör sedan februari 2020.

Anders kommer från F21 och har jobbat både med helikoptrar och nu senast med JAS 39 Gripen där han varit sektionschef vid JAS-verkstaden. Fritiden tillbringar han med sina barnbarn och med att renovera veteranbilar vid sin gård i Persön. Bilintresset delar han även med sin fru och de vuxna barnen.

“Det känns kul att få bidra med mina kunskaper för att hjälpa till att utbilda nya flygtekniker, för det kommer att behövas i framtiden. Både inom det civila och försvaret.”

Ove Widnersson

Instruktör sedan hösten 2019.

Ove har ett förflutet inom sjöräddningen och har även erfarenheter från privata helikopterföretag. En period var han stationerad på ambulansbasen i Stockholm och han har jobbat med charterflyg vid SAS. Nu senast kommer han från SAAB-support och service på Kallax där han jobbat med ambulansflyg. På fritiden umgås han med familjen och är engagerad i Luleå/Boden Flygklubb.

“Det roliga med det här jobbet är att man aldrig blir riktigt färdig. Intyget man får när man har lärt sig ett flygplan är egentligen bara ett papper som säger att nu får du utforska vidare på egen hand.”

Jonas Palo

Instruktör sedan 2006.

Jonas jobbade inom vården innan han fick upp intresset för flyg och sökte till Luleå tekniska universitet, där han utbildade sig till flygingenjör. Nu undervisar han här vid NFTC och är även gästföreläsare vid universitetet. Jonas har ett stort intresses för teknik och flyg men också för musik. På fritiden spelar han gitarr i flera band.

Kontakten med de studerande är det bästa med att vara instruktör. Man känner att man bidrar med något till deras framtida karriär. Vissa har jag fortsatt att ha kontakt med även senare när de blivit fullfjädrade flygtekniker.

Nils Bohman

Instruktör sedan 1998.

Nils utbildade sig till flygtekniker via SAS och jobbade som instruktör innan han startade egen flygverkstad där han reparerade helikoptrar och flygplan åt privata flygklubbar och företag. En period var han även produktionschef och vd för en mekanisk verkstad. År 2015 kom han tillbaka som instruktör. På fritiden gillar han att jaga och att renovera och fixa med huset, som ligger utanför Älvsbyn.

“Jag längtade tillbaka till flyget och började om som instruktör. Ett roligt jobb där man får följa de studerandes otroliga resa, från att de startar utbildningen till att de lämnar oss som ansvarstagande flygtekniker.

Torbjörn Niemi

Vd/verksamhetsansvarig sedan 2019.

Torbjörn utbildade sig till flygtekniker inom militären och har jobbat med både 37 Viggen och 39 Gripen. Efter några år som kompanichef vid flygunderhållet gick han vidare till bilbranschen och sedan lokaltrafiken, som teknisk chef och produktionschef. Nu är han tillbaka i flygbranschen som vd och verksamhetsansvarig vid NFTC. Fritiden tillbringar Torbjörn gärna i naturen med att jaga, fiska, köra skoter, campa eller bara vara ute med familjens hund.

Cirkeln är sluten. Jag är tillbaka där jag en gång började men i en annan roll. För mig är det viktigt att vi kan erbjuda en bra utbildning, för de studerande satsar både tid och pengar för att utbilda sig. Det känns också bra att vi har ett så kvalificerat team av instruktörer.

Kontakt

NFTC
Luftfartsvägen 11, 972 54 Luleå
info@nftc.se
Telefon: 0920-23 21 64

Allmänt
©2019 Nordiskt Flygteknikcentrum alla rättigheter reserverade

Genom att besöka denna webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Vill du läsa mer om vår integritetspolicy klicka här.