Om oss / Kontakt

Nordiskt Flygteknikcentrum är en kvalificerad yrkeshögskola som utbildar flygtekniker med inriktning mot helikopter. Vi följer de Europeiska luftfartbestämmelserna och ger våra studerande en grund för en spännande framtid inom den internationella flygbranschen.

Våra anpassade utbildningslokaler ligger bara 10 minuter från Luleå centrum, intill Luleå Airport och granne med Norrbottens Flygflottilj (F21) och en av Helikopterflottiljens skvadroner.

Utbildningen följer Yrkeshögskolebestämmelserna samt de Europeiska luftfartsbestämmelserna enligt EASA (European Aviation Safety Agency), vilket gör att du efter utbildningen har behörighet att jobba i hela Europa.Vi samverkar med ett antal olika flygföretag över hela landet där våra studenter får delar av sin praktiska utbildning. Genom samverkan med andra utbildningar i Sverige finns möjlighet att examinera mot flyg. Stor vikt läggs även på kvalificerad fortbildning för personalen samt internationella kontakter och utbyten.

Nordiskt Flygteknikcentrum AB ägs till 100 procent av Luleå Kommunföretag AB. Styrelsen består av Johanna Myrland (Mp) ordförande, Nihad Zara (M), Roger Eriksson (L), Gunnel Särkimukka (V) och Dan Innela (S).

Kontakt: Nordiskt FlygTeknikCentrum

Luftfartsvägen 11
972 54 Luleå
E-post: info@nftc.se

SE.147.0004

Våra instruktörer

Utbildningen har gott rykte, mycket tack vare våra instruktörer som både har bred erfarenhet från olika uppdrag inom flygbranschen och ett stort engagemang för att ge våra studerande en bra och grund för att kunna jobba inom flygbranschen.

Jonas Palo

Anställd sedan 2006. VD, Quality Manager och instruktör.

Jonas jobbade inom vården innan han fick upp intresset för flyg och sökte till Luleå tekniska universitet, där han utbildade sig till flygingenjör. Nu undervisar han här vid NFTC och är även gästföreläsare vid universitetet samt är kvalitetsansvarig. Sedan hösten 2023 är han även tf VD. Jonas har ett stort intresses för teknik och flyg men också för musik. På fritiden spelar han gitarr i flera band.

Kontakten med de studerande är det bästa med att vara instruktör. Man känner att man bidrar med något till deras framtida karriär. Vissa har jag fortsatt att ha kontakt med även senare när de blivit fullfjädrade flygtekniker.

Carl Hjorth

Instruktör sedan 2017. Training Manager och Accountable Manager.  

Carl utbildade sig först till flygmekaniker och sedan direkt till flygtekniker. Under utbildningstiden började han jobba extra vid Kallax Flyg i Piteå, som är Sveriges största privatägda helikopterbolag, och fick sedan fast jobb efter utbildningen. Mycket av tiden jobbade han i Abisko, Nikkaluokta och andra orter i fjällvärlden. Nu är han tillbaka som instruktör. På fritiden kör han skoter, jagar och umgås med sambo och barn. 

Det bästa med jobbet som instruktör är kontakten med alla människor. Några fortsätter man att ha kontakt med även efter att de gått ut. En kille jobbar på en helikopterverkstad och reser över hela värden medan några andra jobbar i Norge.

Sebastian Bäckman

Instruktör sedan 2021. Examination Manager.

Sebastian gick gymnasieutbildningen Flygmekaniker, fortsatte med vidareutbildning till flygtekniker (helikopter) i Linköping och fick så småningom jobb på Jämtlandsflyg. Efter två år började han längta tillbaka till Norrbotten. Han sökte och fick jobb på Westhelicopter som senare köptes upp av Kallax Flyg. Här jobbade han i drygt sex år innan han började som instruktör hos oss i maj 2021. Efter jobb på annat håll är han nu tillbaka hos oss.

Det mesta av fritiden går åt till familjen och att snickra på huset i Gammelstad där han bor med sin fru och två barn. När det finns tid över umgås han gärna med sina vänner.

”Det känns roligt att komma tillbaka. Jag får vara med eleverna från grunden och får möjlighet att lära ut det jag själv lärt mig i de civila organisationerna.”

Anders Dahlborg

Instruktör sedan februari 2020.

Anders kommer från F21 och har jobbat både med helikoptrar och nu senast med JAS 39 Gripen där han varit sektionschef vid JAS-verkstaden. Fritiden tillbringar han med sina barnbarn och med att renovera veteranbilar vid sin gård i Persön. Bilintresset delar han även med sin fru och de vuxna barnen.

”Det känns kul att få bidra med mina kunskaper för att hjälpa till att utbilda nya flygtekniker, för det kommer att behövas i framtiden. Både inom det civila och försvaret.”

Emelie Winsa

Instruktör sedan mars 2024.

Efter fem år vid flygverkstaden vid F21 och före det jobb på olika verkstäder, kände Emelie att det var rätt tid att göra något nytt. Hon tackade ja till att bli instruktör här vid NFTC där hon själv en gång varit student. Emelie bor i lägenhet i Luleå med sina två hundar Chloe och Bibbi. Hon har även tre hästar, så den mesta av hennes fritid går åt till att ta hand om alla sina djur. Hon tävlar dessutom i hästhoppning.

”Att blir instruktör och få möjlighet att lära andra det jag kan och se dem utvecklas känns både intressant och är ett bra steg när det gäller min egen utveckling. Dessutom gillar jag nya utmaningar”

Jonas Morén

Instruktör sedan hösten 2021.

Jonas valde att utbilda sig till flygmekaniker när det var dags för gymnasiet. Han gjorde sedan lumpen som flygmekaniker vid F21 och blev därefter anställd vid flygvapnet. Han servade både 37 Viggen, JAS 39 Gripen och SK60. År 2008 fick han jobb som instruktör vid gymnasieutbildningen samtidigt som han var uthyrd till ambulansflyg. Efter 13 år som instruktör lades gymnasieutbildningen ner, men Jonas trivdes så bra att han valde han att stanna kvar i huset och fortsätta som instruktör här hos oss.
 
På fritiden umgås Jonas med sin sambo och två barn. Han gillar att jaga och att skruva i veteranfordon. 

”Jag trivs jättebra som instruktör och gillar att se utvecklingen hos våra studenter, från det att de kommer in och kanske aldrig sett ett flygplan på nära håll till att de tar examen och kan serva maskinerna.”

Mikko Koskinen

Instruktör sedan 2023.

Mikko kommer från Finland där han läste el och automation. Han jobbade med det ett tag och flyttade sedan till Luleå där han utbildade sig till grundskollärare. Efter 4,5 år som lärare sökte han sig tillbaka till elyrket och jobbade en period med service inom el och automation innan han tog chansen att bli instruktör hos oss. Mikko bor på Bredviken med fru och fyra barn och på fritiden spelar han innebandy och fixar med huset

”Det känns spännande att få undervisa elever som valt den här utbildningen och att få bolla mina pedagogiska tankar med andra. Dessutom är jag väldigt tekniskt intresserad så det här jobbet passar mig väldigt bra.”

Kontakt

NFTC
Luftfartsvägen 11, 972 54 Luleå
info@nftc.se
Telefon: 0920-23 21 64

Allmänt
©2019 Nordiskt Flygteknikcentrum alla rättigheter reserverade

SE.147.0004

Integritetspolicy

Sen ansökan är nu öppen!

Genom att besöka denna webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Vill du läsa mer om vår integritetspolicy klicka här.